V Poprade sa začali desiate Dni slovenských cestárov

11.10.2005 Poprad

Poprad 11. októbra (TASR) - Priestor na výmenu skúsenosti z výstavby a údržby cestnej siete ponúkajú Dni slovenských cestárov, ktorých jubilejný desiaty ročn...
Poprad 11. októbra (TASR) - Priestor na výmenu skúsenosti z výstavby a údržby cestnej siete ponúkajú Dni slovenských cestárov, ktorých jubilejný desiaty ročník sa dnes začal v Poprade. Súčasťou dvojdňového podujatia bude v stredu predpoludním súťaž vodičov sypačov. Na Slovensku sa uskutoční po prvýkrát a prihlásilo sa do nej 14 súťažiacich z jednotlivých samosprávnych krajov a Národnej diaľničnej spoločnosti.

Hostiteľom jubilejného ročníka Dní slovenských cestárov je Prešovský samosprávny kraj (PSK), kde v tomto roku investujú do opráv ciest pol miliardy korún. Do konca októbra, teda do začiatku zimnej cestárskej sezóny opraví PSK 210 kilometrov ciest 2. a 3. triedy. Opravy ciest sú už ukončené v okresoch Bardejov, Levoča a Stropkov. Cestári finišujú v okresoch Snina, Svidník a Kežmarok. Zatiaľ najmenej úsekov je opravených v okresoch Prešov a Vranov nad Topľou. Dôvodom je rozloženie miest na výrobu obaľovaných zmesí.
O úsekoch, ktoré sa v jednotlivých okresoch opravujú, rozhodli príslušní poslanci za okres v spolupráci s cestármi. Zohľadňovali pritom då žku ciest v okrese (60 %) a stav vozoviek (40 %). V decembri 2004 schválili poslanci Zastupiteľstva PSK zásobník úsekov ciest na obnovu povrchov v roku 2005. Verejnú súťaž vyhrala firma Inžinierske stavby Košice. Prvé úseky sa začali realizovať koncom mája v okrese Kežmarok a všetky majú byť ukončené do 31. októbra.
Prešovský samosprávny kraj prevzal k 1. januáru 2004 cesty 2. a 3. triedy v då žke 2 438 kilometrov, čo je najviac v rámci Slovenska. Až 48 % z nich bolo v nevyhovujúcom, či dokonca havarijnom stave.
 

Vyberte región